Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja
Autor zdjęcia/źródło: Gotowanie na parze, Meditations, Images BG Pixabay
Nigdy bym nie uwierzyła, gdybym nie spróbowała, że gotowanie na parze daje potrawom tyle smaku. Skąd się bierze ten smak, zapytasz i dlaczego różni się od potraw gotowanych w wodzie?
Podczas gotowania w wodzie, duża część składników odżywczych z przyrządzanego dania zostaje wylana wraz z wodą, w której potrawa się gotowała. Gotowanie na parze pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych.
Dzięki temu, że temperatura w parowniku jest wyższa od temperatury gotowania w wodzie, przyrządzanie potraw jest szybsze. Ale nie tylko temperatura przyspiesza ten proces. W parowniku bowiem, można przecież układać kilka warstw produktów, które gotują się jednocześnie i nie trzeba ich pilnować. Potrawy gotują się same! Wystarczy tylko pamiętać o dwóch zasadach:
Nie pozostało więc nic innego, jak zaprezentować Ci kilka przepisów potraw na parze. Jeśli chcesz jeść naprawdę dietetycznie, warzyw przyrządzonych na parze nie trzeba wcale doprawiać solą, ponieważ ta jest o dziwo wyczuwalna w ich smaku (naturalnie wystepujący sód).
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Pikantna salsa:
Przygotowanie KROK PO KROKU
Czyż przepisy na przygotowanie pysznych dań na parze nie są proste? Nie zajmują wiele czasu i same się robią! Największą inwestycją jest zakupienie urządzenia do gotowania na parze, które jednak wcale nie jest wiele droższe od garnka czy patelni. Dzięki gotowaniu na parze masz same korzyści - wreszcie bez wyrzeczeń możesz zacząć zdrowo sie odżywiać i zyskujesz więcej czasu na inne przyjemności.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
79.184.*.* 2018.05.07 08:16
To mi się podoba.Muszę rozejrzeć się za porządnym parowarem . Spróbuję takich posiłków, słyszałam że są niewspółmiernie zdrowsze os tradycyjnie przygotowanych.
79.188.*.* 2018.05.03 20:46
Mi najbardziej podchodzą proste przepisy bez żadnych udziwnień. Dlatego najczęściej w moim Philipiaku gości ryba, warzywa i chude mięso. Szybkość gotowania w parowarze jest też sporą zaletą.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.